Loading...
ЈУ Техничка школа Бања Лука
Историјат школе

Историјат школе

Објавио: dejan.k | Датум објаве: 05.12.2023.

На иницијативу првог бана Врбаске бановине, Светислава Милосављевића, у Бањој Луци је 1930. године основана Стручна занатска школа са грађевинским и електромашинским одсјеком. Настава се изводила у тек завршеној згради Трговачке академије (данас зграда Дома ученика). У јесен 1931. Године, ова школа је добила прве наставнике и 40 ученика електромашинског одсјека, већином из унутрашњости Врбаске бановине.

       Практична настава имала је предност и одвијајала се, како то у једном документу стоји,у два правца: систематска настава и практична примјена, и то увијек према спремљеним цртежима.
Ово је била Мушка занатска школа (тако се и званично звала) и имала је ранг непотпуне средње школе са нижим течајним испитом (мала матура).
       Године 1939. школа прераста у Средњу техничку школу. Школа је имала три одсјека: електротехнички, машински и архитектонско - грађевински.

Послије Другог свјетског рата, Средња техничка школа је радила у згради Филозофског факултета (раније Педагошка школа-Педагошка академија ). Од мале школе са неколико учионица, Средња техничка школа је брзо израсла у гиганта техничког образовања у Босанској крајини. Већ 1938. Године, Средња техничка школа бројала је више од 1000 ученика са око 40 одјељења разврстаних у 4 одсјека: машински, архитектонско-грађевински, електротехнички и радио-електронски. Тако је Средња техничка школа постала расадник техничког кадра за потребе града и шире околине у машинској, грађевинској, електро и радио индустрији, а и за отварање Техничког факултета 1961. године, при коме се врло брзо отвара и одјељење за електронску и електро индустрију.
       Од 1962. године, Средња техничка школа ради у објекту намјенски направљеном за ту сврху са савременим учионицама, кабинетима, радионицама и амфитеатром, првим, и тада највећим у Бањој Луци.